Is Earth 2 een scam?

Gebruik code SLTJSIBQ6W om 5% korting te krijgen op uw aankoop van landtegels!

Op verschillende websites zoals Youtube en Reddit wordt druk gespeculeerd over dat Earth2.io wel eens een scam zou kunnen zijn. Wij hebben uiteraard uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan, en komen tot de conclusie dat de kans dat dit een scam is zeer onwaarschijnlijk is.

Om dit te kunnen onderbouwen dienen er meerdere zaken onderzocht te worden, waaronder:

 • Is het concept vernieuwend/interessant?
 • Is er budget voor ontwikkeling?
 • Wie zijn de makers en wat is hun verleden?
 • Er is een whitepaper/roadmap/ontwikkelplan beschikbaar?
 • Wordt er transparant gecommuniceerd?

Hieronder zullen we deze onderwerpen punt voor punt behandelen.

Vernieuwend/interessant concept

Dat het concept van Earth 2 vernieuwend is, is onmiskenbaar het geval. Een virtuele, digitale wereld van onze planeet aarde, schaal 1:1, is nog nooit vertoond.

De vaak voorkomende overbelasting van servers tijdens de beginperiode geeft ook wel aan dat de interesse van het publiek zeer groot is. Men is nieuwsgierig naar het concept, maar er is ook sprake van FOMO (Fear Of Missing Out). De prijzen van land stijgen snel. Met Bitcoin en andere cryptocurrency, hebben we gezien wat je als ‘early adopter’ kunt verdienen. Ondanks dat Earth2 volgens de makers niets met Bitcoin of blockchain te maken heeft, is er wel een soortgelijk gevoel bij velen. En dat is voornamelijk de boot deze keer niet te willen missen.

Budget voor ontwikkeling

Momenteel bestaat het team van Earth 2 uit slechts 7 personen. Earth 2 bedenker Shane Isaac heeft al aangeven dat er op temijn zeer veel spelelementen zullen worden ontwikkeld. Zo zullen er zullen grondstoffen gedelft gaan worden, zal er op land gebouwd kunnen worden en zal er worden gesteden om de controle in bepaalde gebieden.

Het ontwikkelen hiervan kost veel tijd en geld. Er moeten servers worden aangeschaft, ontwikkelaars aangetrokken, promotie maken, een servicedesk etc.

De inkomsten lijken echter significant te zijn. Deze bestaan uit:

 • Verkoop van nieuwe landtegels

Alle nieuwe landtegels werden initieel tijdens de ‘IPO’ verkocht voor $0,10. Al snel na de lancering schoten de prijzen van nieuwe landtegels omhoog. In Nederland betaal je nu $1,27 per landtegel, in Turkije $0,87 in Zuid-Afrika $0,96 en in Amerika $ 27,25!

 • Verhandelen van landtegels in de marketplace

In de Earth 2 marketplace kun je landtegels verhandelen. Wanneer een landtegel verkocht wordt, gaat 5% van de winst op deze landtegel naar het Earth 2 team. Zij geven aan dit geld te gebruiken voor ontwikkeling.

De makers en hun verleden

De personen achter Earth 2 zijn allemaal ervaren en hebben in het verleden ook al één en ander gepresteerd. We lopen ze even na:

 • Shane Isaac – bedenker / CEO van Earth 2

Ruim 20 jaar ervaring in concept- en productontwikkeling en management.

Zijn LinkedIn profiel laat zien dat hij Managing Director is van XYZ Social Media. Dit bedrijf ontwikkeld een innovatieve chat-app waarmee op een veilige manier in een VR-wereld gecommuniceerd kan worden. Deze app is een jaar geleden gelanceerd en krijgt positieve beoordelingen in Google Play en in de Apple App Store. Ook de Facebook en Twitter pagina van de ID.XYZ app heeft redelijk wat volgers.

Uiteraard staat zijn functie bij Earth 2 duidelijk vermeld op zijn LinkedIn profiel.

 • Wolfgang Walk / gameplay concept and design

Wolfgang Walk is met 25 jaar ervaring in de game-industrie een ervaren rot. Ook heeft hij lesgegeven aan verschillende hogescholen in Duitsland, neemt hij plaats in de jury van de Deutscher Entwicklerpreis (game ontwikkelaars prijs) en geeft hij lezingen op game-conferenties. In het verleden heeft hij gewerkt aan het bekende spel The Settlers.

Wolfgang Walk heeft zijn functie bij Earth 2 vermeld op zijn LinkedIn profiel.

 • Nathaniel Doldersum / lead game developer

Nathaniel is een succesvolle Nederlandse game-ontwikkelaar met ruim 30 jaar ervaring. Hij studeerde computer science and networking. Hij heeft de game D.R.O.N.E. ontwikkeld. Deze game krijgt vele (89%) positieve reviews op Steam.

Hij heeft bijna 2000 subscibers op zijn Youtube-kanaal. Op zijn Twitter pagina staan zijn werkzaamheden voor Earth 2 vermeld.

Stojce Slavkovski / DevOps

Van deze persoon is niet veel meer te vinden dan dat er op de Earth 2 team- pagina te lezen is. Wel heeft hij op Medium een artikel gepubliceerd waaruit te zou kunnen opmaken dat deze man wel weet waar hij het over heeft. Ook is hij vrij actief op ontwikkelingsplatform Github.

Stojce Slavkovski vermeldt zijn werkzaamheden voor Earth 2 niet op zijn LinkedIn profiel

 • Rogerio Rocha / Lead Developer

Heeft ca. 20 jaar programmeer ervaring. Heeft een verleden bij Siemens en Nokia. Geeft zelf aan een passie voor mobiele platformen te hebben. De Earth 2 website vermeld dat Rocha veel ervaring heeft met het ontwikkelen van financiële systemen.

Rogerio Rocha vermeldt zijn werkzaamheden voor Earth 2 niet op zijn LinkedIn profiel.

 • Steve Bennett / MapBox guru

Heeft het grid-systeem met de landtegels op Earth 2 ontwikkeld. Heeft veel ervaring met webmapping. Webmapping is het proces waarbij kaarten worden gebruikt geografische informatiesystemen. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van Earth 2. Bennett heeft zo’n 18 jaar ervaring. Net als bijna het volledige team is hij zelfstandige en wordt ingehuurd. Op zijn eigen website staat een project ‘alternative earth’ wat vermoedelijk met Earth 2 te maken heeft.

Steve Bennett vermeldt zijn werkzaamheden voor Earth 2 niet op zijn LinkedIn profiel.

Andere medewerkers zijn:

 • Samuel Dale / FE Developer UI/UX
 • Dillon Seo / Adviseur
 • David Novakovic / Adviseur
 • Sebastiaan Fehr / Adviseur
 • Alex Hutchens / Legal

Opvallend: De adviseurs zijn redelijke ‘zwaargewichten’ in de tech / VR markt. Zo is Dillon Seo is als mede-oprichter van VR-bedrijf Oculus.

Ontwikkelingplan

Om te kunnen bepalen of iets toekomstperspectief heeft, is het van belang wat de ontwikkelaars willen bereiken, en wanneer.

Earth 2 wordt in fases ontwikkeld. In fase 1 worden er alleen maar landtegels aangekocht en verhandeld. Het team heeft al wel een tipje van de sluier opgelicht over de richting waar de volgende fases naartoe gaan. Dit kunnen we onder andere verwachten:

 • Het bebouwen van aangekocht land
 • Strijden om de macht in gebieden
 • Implementatie van VR (de ontwikkelaars hebben reeds veel ervaring met VR)

Er is veel informatie terug te vinden in de FAQ Wat vooral duidelijk is, is dat vooral de grote lijnen duidelijk zijn. Alle details zullen de komende maanden duidelijk worden.

Op korte termijn zal er een teaser online komen met nieuwe functionaliteit. Wanneer deze beschikbaar is melden we het natuurlijk hier!

Het Earth 2 team geeft aan de social media kanalen in de gaten te houden voor updates, en je op te geven voor de email nieuwsbrief.

Transparante communicatie

Het team van Earth 2 had in november totaal niet verwacht dat het zó hard zou gaan met de interesse. Men was niet goed voorbereid om te reageren op alle vragen. Hierdoor ontstonden op verschillende media als Reddit aantijgingen dat Earth 2 een scam zou zijn.

Hierdoor ontstond min of meer de noodzaak om aan alle onduidelijkheid een eind te maken. Dit deed men door een livestream te organiseren op 31 december 2020. Deze kun je hier terugzien:

Samenvatting

De grote interesse, het verdienmodel, het team en de transparantie hebben ons ervan overtuigd dat Earth 2 zeker geen scam is. Dit is uiteraard geen garantie dat het project niet kan floppen, maar wij denken dat het grote kans van slagen heeft. De komende maanden zullen van groot belang zijn. Uitbreiding van het team en het uitbrengen van updates zal voor meer vertrouwen en aanwas van nieuwe gebruikers zorgen.

Vergeet niet, we staan pas aan het begin van, wat wij denken, een revolutionaire ‘real-life’ game!

Je bent nog op tijd!

Meld je aan en gebruik code SLTJSIBQ6W voor 5% korting!

2 gedachten over “Is Earth 2 een scam?

 • februari 21, 2021 om 12:59 pm
  Permalink

  Goed samenvatting.
  Ik kom van Brussels, Ben ik franstalige! Maar ga ik akkoord met jouw!
  Volgens mij is het niet een scam of een ponzi maar juist een goede project (concept).
  In het toekomst zullen we bouwen!
  Wat is jouw bijnaam in het game ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *