Wat zijn Pump & Dumps en hoe detecteer ik ze zelf?

Een vraag die je erg vaak op de discords langs ziet komen is “Is land X pumped?”. Pumped betekend hier dat een land tijdelijk op Earth 2 genoteerd staat met een veel hogere market value dan het eigenlijk waard is. Dit gebeurd wanneer er in desbetreffend land een eigendom verkocht wordt op de marktplaats boven de huidige waarde van de tegels. Bijvoorbeeld een stukje van de Dam van Amsterdam wordt verkocht voor $35,- per tegel terwijl Nederland op dat moment maar een prijs van $3,80 per tegel kent.

De invloed van een pump en dump zijn direct zichtbaar, Earth 2 heeft geen middeling of andere strategieën om zulke piek-verkopen uit te vlakken. Als jij tegels hebt in een land waar zo’n verkoop gebeurt op dan zie je dit direct terug in je portfolio.

Iets in ons portfolio is pumped. Normaal hebben wij een net portfolio maar niet zo netjes!

Vaak duurt een pump maar enkele minuten tegenwoordig omdat er al zo veel marktplaats verkopen zijn. Eerder kon dit wel eens een uur duren voordat het weer normaal werd omdat in een kleinere markt het makkelijker is om de markt langdurig te beïnvloeden.

Het is goed om op te merken dat niet elke verkoop boven de waarde meteen een Pump & Dump intentie heeft. Soms wil iemand gewoon graag een stukje grond op die locatie zonder de intentie van een pump & dump. Bij een pump & dump wordt er buiten Earth 2 afgesproken een eigendom, of meerdere eigendommen, meermaals te verkopen boven de marktprijs om de spelers te laten denken dat de prijs hoger is dan hij eigenlijk is. Als mensen dan in een stampede tegels willen in dat land doet diezelfde groep een serie eigendommen in de verkoop voor zeg 20% of 40% van de pumped prijs, wat ze dus alsnog bij verkoop eigenlijk een dikke winst oplevert. In bovenstaand voorbeeld van $35,- pumped zetten ze het dus in de verkoop voor bijvoorbeeld $8 of $10, mensen denken een vette korting te krijgen maar eigenlijk betalen ze $8-$3.90 = $4.10 per tegel te veel.

In de afbeelding hieronder zie je hoe zulke mensen te werk gaan. Je mag dit overigens rapporteren, dit kan in het officiële Earth 2 discord kanaal bij de mod Thomas. Wij hebben onderstaande “Real Estate Sohel”, toentertijd de #2 van de wereld, gerapporteerd en deze speler is nu verbannen uit het spel!

Een eigendom wordt gekocht, verkocht voor veel minder en weer terug verkocht boven de marktwaarde.

Mensen zien vaak de hun portfolio met prachtige “net worth” of zien in de marktplaats enorm hoge markt waardes staan. Zij voelen dat er iets aan de hand is, of denken misschien een aankoop van het jaar te maken en willen snel weten of het te mooi is om waar te zijn (pumped). Deze mensen vragen dan vaak op alle discord kanalen of iets pumped is. Echter worden de communities op discord zulke vragen een beetje zat omdat het tegenwoordig makkelijk is om zelf te kijken of iets pumped is. Wij leggen hier uit hoe je zoiets kan doen.

Zelf kijken of iets pumped is

Zelf te kijken of een bepaald land “pumped” is kan je doen op meerdere manieren. Als je een uitschieter ziet in je eigen net worth is een hele simpele manier om je eigen portfolio door te lopen op de “Insights” pagina om te kijken of je daar een eigendom ziet met een “current value” die te mooi is om waar te zijn. Bijvoorbeeld omdat hij een minuut geleden, een uur geleden, gisteren, of vorige week (hoe vaak kijken jullie naar je eigendommen? :)) nog maar een fractie van die prijs was. Zie je dit dan weet je eigenlijk al dat iets pumped is. Zie hier bijvoorbeeld het eigendom dat onze $93.000 net worth gaf in bovenstaande afbeelding van onze net worth. De huidige marktwaarde was stijgende van $18.000, maar in een uurtje naar $89.000 is wat overmoedig.

Ons eigendom “Alexandria”, pumped. Echte waarde is zo’n $18.000

Dit is echter een simpele manier. Een betere en meer betrouwbare manier is om te kijken op https://earth2stats.net. Je zoekt dan met het zoekveld onder “all countries” het land op waarvan je je afvraagt of het pumped is.

Gebruik het zoekveld om je land te zoeken.

Vervolgens kijk je naar de grafiek “Market Price” en zoek je of er een piek is uiterst rechts. Hieronder zie je die grafiek voor de verkoop in Nederland, toen een lid van onze community een stukje van de Dam in Amsterdam voor $35,- per tegel kocht. Tijdens die piek ziet iedereen die eigendommen heeft in Nederland zijn net worth tijdelijk even ongeveer x9 gaan want 35/3.8 = ~9.

Nederland, tijdelijk pumped door een verkoop van een stukje Dam voor $35 per tegel.

In sommige landen zijn pumps erg vaak aanwezig. Bijvoorbeeld in de plek waar momenteel de grootste megastad wordt gebouwd: Liberia. Daar staat de “Market Price” grafiek vol met uitschieters wat het lastiger maakt om goed te kijken hoeveel korting je nu pakt op je aankopen in de marktplaats voor dat land.

Wil je ons bedanken voor het bijhouden van de site? Gebruik onze code “SLTJSIBQ6W” bij landaankopen voor 5% korting voor jou en voor ons! Zo houden wij deze site draaiende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *